De schapen

HomeDe schapen

Schapen-samenBij Het Lachende Paard wonen ook drie schapen. Moeder Debra en haar twee dochters Vera en Demi. Ze vormen een hecht clubje en blijven altijd dicht bij elkaar.

Van nature zijn schapen vriendelijk en voorzichtig. Ze zijn een stuk gehoorzamer en minder eigenwijs dan geiten.

Ze mogen dan beschaafd en verlegen zijn, het zijn echte rasschapen. Bij de fokker hebben de dames zelfs prijzen gewonnen.

Het zijn drie Hampshire Down schapen, een ras dat vernoemd is naar de heuvels rond Hampshire in het zuiden van Engeland. Het is een erg sterk en gezond schapenras. Van ijzige kou of warme zomers heeft de Hampshire Down dankzij zijn isolerende vacht weinig last.

Herkauwen

Demi-en-VeraSchapen leven voornamelijk van gras of hooi. Dat is moeilijk te verteren. De vier magen van het schaap helpen hem daarbij. Eerst komt het voedsel in de pens en in de netmaag. Na 20 tot 45 minuten is het daar al enigszins verteerd. Dan gaat het voedsel in kleine beetjes terug naar de bek. Het schaap kauwt nogmaals zo’n 50 keer en slikt het voor de tweede keer door. Dit heet ‘herkauwen’. Dan komt het voedsel in de boekmaag en de lebmaag. Uiteindelijk belandt het in de darm.

UA-91411848-1