De paarden

HomeDe paarden

Onze paarden lopen het hele jaar buiten. Niet omdat we niet anders kunnen, maar omdat het beter is voor de paarden. We hebben een stal, maar gebruiken die alleen om de paarden te verzorgen. Mensen vinden het vaak zielig als er dieren in weer en wind buiten lopen. Maar het is voor de paarden veel prettiger.

Een paard is een prooidier die in de natuur leeft in een kudde. De kudde paarden legt per dag al grazend ongeveer 30 kilometer af en eet dag en nacht door. Het is dus belangrijk dat een paard voldoende bewegingsmogelijkheid heeft en 24 uur per dag kleine beetjes kan eten.

Koud hebben ze het buiten niet. Paarden hebben een goed isolerende (winter)vacht. Een paard voelt zich het prettigst bij een temperatuur tussen -5 en 20 graden. Wel hebben we een schuilstal voor ze gebouwd zodat ze zelf kunnen kiezen of ze onder het afdak willen staan. We zien dat ze in de zomer meer schuilen voor de vliegen en de warmte dan ze in de winter doen voor de regen.

Baila

Baila is heel geïnteresseerd in mensen. Als je de paddock aan het uitmesten bent komt ze altijd wel even kijken wat je daar aan het doen bent. Als ze een hele goede bui heeft, wil ze dan ook nog wel even naast de kruiwagen mesten. Ook als je met een ander paard aan het werk bent, gaat ze graag langs de bakrand staan om eens goed te kijken.

Diva

Diva is een lieve, actieve merrie van inmiddels 22 jaar oud. Ze is dus al een dame op leeftijd, maar is nog vol energie! Diva is over het algemeen lekker nuchter en niet bang. Ze weet wat ze wil, en ze weet dat ook duidelijk te maken aan haar omgeving. Als die dan niet meewerkt, is ze niet te beroerd om bijvoorbeeld zelf alvast de staldeur open te maken!

Duko

Duko is een vriendelijk en erg gevoelig paard. Onbekende en onverwachte dingen vindt hij snel spannend. Vaak blijft hij een beetje op de achtergrond. Met grondwerk oefeningen ben ik hem aan het leren dat hij meer kan ontspannen en dat hij van vreemde dingen niet hoeft te schrikken. Dit is lastig voor hem, maar Duko is een slim paardje dat snel leert.

Ollie

Ollie is een nieuwsgierig, speels en erg slim paard. Hij bemoeit zich overal mee. Loop je door de paddock heen en weer, dan komt hij altijd even kijken. Laat je je kruiwagen onbewaakt staan, dan kan het zomaar zijn dat hij hem voor je omver gooit. Laat je heel even iets liggen of staan er borstels binnen handbereik, dan duurt het niet lang voor Ollie dat als speelgoed gebruikt. Voorbijgangers groet hij regelmatig aan het hek, dan geniet hij van de extra aai die hij daarvoor krijgt.

UA-91411848-1