Baila

baila-liggendNaam: Bailarin
Geslacht: merrie
Eigenaar: Helene

Baila is een jonge merrie. Ze  is een schimmel.  Haar wintervacht is altijd iets donkerder dan haar zomervacht, dus ieder jaar is het weer een verrassing hoe ze er het volgende seizoen uit komt te zien.

Baila is heel geïnteresseerd in mensen. Als je de paddock aan het uitmesten bent komt ze altijd wel even kijken wat je daar aan het doen bent. Als ze een hele goede bui heeft, wil ze dan ook nog wel even naast de kruiwagen mesten. Ook als je met een ander paard aan het werk bent, gaat ze graag langs de bakrand staan om eens goed te kijken.

Verder is ze heel leergierig en slim. Nieuwe dingen pakt ze heel snel op. Het is wel belangrijk om rustig te blijven wanneer je met haar aan het werk bent en haar de dingen in haar eigen tempo te laten doen. Wanneer je haar probeert te dwingen iets te doen wordt ze boos en druk en gaat ze zelfs steigeren. Als je daarentegen rustig en duidelijk bent, wil ze heel graag met je aan de slag.

Baila-longeren

Training

Voor de training van Baila werkt Helene met een combinatie van clickertraining en de methode van Chris Irwin.

Clickertraining werkt volgens het principe van ‘positieve bekrachtiging’. Dat wil zeggen, dat het paard een beloning krijgt als hij doet wat je van hem vraagt. Die beloning kan een brokje zijn of een plakje wortel. Om zo duidelijk mogelijk te zijn, zegt Helene op precies het moment dat Baila doet wat ik wil ‘ex’. Zij weet dan dat ze het goed gedaan heeft en krijgt meteen daarna een brokje.

Als Baila niet luistert, kijkt Helene wat er aan de hand is. Soms betekent het dat ze teveel in een keer gevraagd heeft, dat ze de opdracht te moeilijk vindt en dan gaan ze een stapje terug. Soms is ze afgeleid en moet Helene eerst haar aandacht weer vangen, om het opnieuw te kunnen vragen.

Chris Irwin heeft als motto: “vraag niet wat je paard voor jou kan doen, maar vraag wat jij voor je paard kan doen!”.  In zijn methode werk je met lichaamstaal op een manier die paarden kunnen begrijpen en waardoor ze zich prettiger voelen en je meer met ze kan bereiken. Baila is heel gevoelig voor lichaamstaal. Als je dingen op de juiste manier van haar vraagt, hoef je maar een hele kleine aanwijzing te geven en dan reageert ze al. Dat maakt het werken met haar heel erg leuk!

 

UA-91411848-1