Over Het Lachende Paard

HomeOver Het Lachende Paard

Zoals de naam al doet vermoeden lopen er paarden, maar we hebben ook ezels, geiten, schapen en kippen. Sinds begin 2005 beheren we dit terrein en sinds 2015 zijn we een stichting. Naast het houden van de dieren is ook het beheer van het gebied een leuke bezigheid die we enthousiast opgepakt hebben. Er is al heel veel gebeurd, maar helemaal af is het nooit.

Terrein en ligging
Het Lachende Paard is een terrein aan de noordoost kant van de stad Utrecht. Het terrein is een overblijfsel van de oude polders die hier overal waren voordat de stad oprukte. Nu is het een onderdeel van de wijk Tuindorp-Oost. Het ligt tussen het zorgcentrum Tuindorp Oost en het Ecologisch Tuinenpark De Driehoek in.

Beheer
Toen we het beheer overnamen was het een behoorlijk rommeltje. Jammer eigenlijk, want ooit is er veel tijd en energie ingestoken door vorige beheerders. Een stal en een paardenbak waren aangelegd, maar in de loop van de jaren behoorlijk verwaarloosd.

Oude schuur

Nieuwe schuur in aanbouw

Nieuwe schuur

Ontwikkeling
We begonnen met alles op te knappen en te verbeteren. Eerste stap was het opruimen van het terrein, overal lag rommel puin, hout en prikkeldraad.

De geitenwei was eerst aan de beurt, alle hekken daar zijn vervangen. De volgende stap was het achterste weiland daarnaast. Ook hier moesten we vooral de hekken repareren zodat de geiten daar ook konden lopen. Geiten zijn meester in uitbreken dus een goed hek is erg belangrijk! Dit deel had jaren braak gelegen en het onkruid stond mans hoog. Nu alles gemaaid is houden de geiten en paarden het keurig bij.

Aan de andere kant van de weg was het hek nog redelijk maar niet mooi. Om het te verfraaien hebben we er een meidoornhaag langs geplant, 150 meter haag, een hele klus maar het ziet er prachtig uit! Verder legden we hier een voerplek aan en bouwden we een afdak voor de paarden.

De paarden bak die ook jaren niet meer gebruikt was hebben we weer bruikbaar gemaakt. Eerst met een tijdelijk hek. Inmiddels hebben we dit tijdelijke hek vervangen door een mooie nieuwe houten omheining.

Naast de stallen stond een ingezakte bouwkeet. Die hebben we vervangen door een goed exemplaar. De stal zelf is in de loop van de jaren verwaarloosd en is niet meer te redden. Inmiddels is deze afgebroken en hebben we een nieuwe gebouwd.

Er is nog een hoop te doen maar stapje voor stapje maken we er een mooi landschapje van.

Wil je ons helpen door middel van een donatie? Dat kan! Kijk op deze pagina hoe je ons kan ondersteunen.

UA-91411848-1